Doamnele sunt forța din orice bucătărie familială – iar Oana Chele, concurent MasterChef România 2019, demonstrează asta cu vârf și îndesat.
Dar, dincolo de plăcerile culinare pe care le stârnește, o femeie trebuie să fie șarmantă, captivantă și misterioasă, echilibrată în interior, pentru a radia în exterior. Aceasta este cheia succesului și pentru preparate gustoase și sănătoase – veți vedea de ce din interviul de mai jos.
Oana, printre primele lucruri pe care le-am aflat despre tine, în cadrul aparițiilor tale televizate, a fost că ai învățat să gătești pentru soțul tău. Continui să o faci?
Am început să gătesc din dorința de a-i spune “te iubesc” în moduri cât mai diferite. Pentru mine creativitatea e o constantă necesară a vieții, am nevoie să mă exprim și să-mi manifest trăirile față de cei din jur. Și DA, continui să-i fac declarații “gustoase” zi după zi.
Povestește-ne în detaliu despre “călătoria” ta personală, în relație cu cea culinară. Cât de mult s-au influențat cele două?
Cu toții avem nevoie să ne hrănim, mâncarea ne satisface o nevoie primară, dar poate alina un suflet rănit, poate crea legături între oameni, poate aduce bucurie și ne poate induce o stare de bine. Aproape toate amintirile mele sunt legate de ea: supa care îmi vindeca bosumflarea de copil răcit, gogoșile cu care ne aștepta bunica de la plimbare, aromele mesei de duminică în familie, mesele aniversare cu prietenii ale părinților, cinele cu soțul meu, mesele cu specific din țări pe care le-am vizitat, bucuria prietenilor adunați în jurul mesei, la povești, la mine acasă. Dar pe lângă senzații, mâncarea ne păstreaza sănătoși și ne ține în formă. Am avut norocul de a realiza importanța mâncarii în economia vieții mele de foarte devreme, eu fiind un organism sensibil și destul de fragil. Pe lângă bucuria adusă oamenilor dragi, am vrut să știu cum pot prepara o masă în care ingredientele să se combine fericit, atât din punct de vedere al gustului, cât și al aportului de nutrienți.
Ai dat vreodată greș în bucătărie, în perioada de început? Dacă da, cu ce anume?
Când am început să gătesc, nu aveam posibilitatea de a găsi informație pe internet. Am citit, am încercat să găsesc relația ascunsă între proporția ingredientelor și sensul pentru care o anumită tehnică sau o anume alăturare între elemente fac ca produsul final să reușească într-o anumită formă. Este vorba de reacții chimice între elemente, care duc la un anume rezultat. Nu prea am dat greș, deoarece mai întâi m-am documentat cât am putut de bine, apoi am testat. Adopt aceeași metoda și acum, întâi verific mai multe surse, notez similitudinile și diferențele, apoi trec la treabă. Asta nu înseamnă că nu pot da greș câteodată, mai ales dacă nu sunt bine calibrată interior. Deși sună clișeistic, mâncarea presupune ca ingredient principal afectul.
Cum te-a influențat experiența “pe sticlă”? Cu ce învățăminte ai rămas?
Expunerea e ceva nou pentru mine și nu neapărat la îndemână. Prieteni dragi, care îmi apreciază modul în care gătesc, au reușit să mă convingă că trebuie să fac pasul acesta, ca să împărtășesc bucuria de a găti și altor persoane. Orice experiență de acest fel este un câștig! Am învățat despre mine, am cunoscut oameni frumoși, am văzut câtă muncă poate fi în spatele unei imagini frumoase, mi-am lărgit orizonturile. A fost o experiență benefică, fără doar și poate!
Am reținut despre tine și din cadrul acestei apariții că ești stilist și nutriționist. Cum ai ajuns la aceste experiențe profesionale și ce detalii ne poți da despre ele?
Înclinația artistică mă definește. Întotdeauna am fost atrasă de latura umanistă, de literatură și artă, poate în detrimentul științelor exacte. Am studii de Design și Drept, dar am profesat doar ca designer și am predat pentru puțin timp ca profesor de educație plastică. Cursul de nutriție a urmat firesc, în căutarea mea de a afla cât mai multe despre formula fericită prin care poți să mănânci ce vrei fără să-ți pară rău. Deoarece ma informam de mulți ani despre subiect, am simțit nevoia să-mi cristalizez informația într-un mod corect. Ulterior, am aplicat principiile dobândite în ajutorul celor care mi le-au solicitat și în farfuriile… de zi cu zi. Cu succes!
Cât de mult contează frumosul în farfurie?
Digestia începe în momentul în care vezi și simti olfactiv mâncarea din farfurie. În acel moment, glandele salivare se activează și procesul poate începe. Nu e o figură de stil când spui că mănânci cu ochii! Așa că e important cum arată ce mănânci. Cu cât e mai apetisant ce vezi, cu atât vei avea toate pârghiile pentru o digestie corectă. O farfurie care arată bine e un plus și pentru stomac, și pentru suflet!
Povestește-ne despre proiectul tău, Ask.Me.About. Cum a apărut, cui i se adresează și ce planuri ai pentru dezvoltarea lui?
Ask.Me.About a început din dorința de a răspunde solicitărilor legate de modă și stil. Inițial a fost Fashion, deoarece experiența mă făcea să fiu persoana potrivită, de la care cei din jurul meu cereau sfaturi cu privire la trenduri, tendințe sau idei de styling. Ulterior, au urmat Home, Food și sper, cât de curând, Diet. Fiecare secțiune îmi reflectă o competență sau o pasiune. Am gândit proiectul ca pe un loc de unde cei interesați să-și culeagă inspirația sau să-și afle rapid răspunsul la o întrebare punctuală. Ai nevoie de un stilist, accesezi Fashion. Vrei să dai un refresh felului cum arată casa ta, cauți pe Home. Vrei inspirație culinară sau dorești trucuri cu ajutorul cărora să-ți menții silueta, ai la îndemână Food și Diet. La un clic distanță! Poți lăsa mesaje, poți pune întrebări, răspund imediat și punctual. Deocamdată, ne auzim pe Facebook, website-ul www.askmeabout.ro este în lucru.
Ce gătești cu cea mai mare plăcere?
Nu sunt un model de urmat, îmi plac deserturile J. Sunt zile în care fac și câte 3 o dată, deci ele îmi produc cea mai mare plăcere. Pe lângă gust, deserturile sunt cele mai provocatoare, cele mai sensibile la gătit și cele care necesită cea mai mare atenție, tehnică și pricepere. Iar în acest proces m-au ajutat plita vitroceramică și hota de la Franke din bucătăria proprie, cu siguranță!
Ce nu ai putea găti niciodată?
Mărturisesc că peștele nefiletat și curățat nu e pe lista mea de preferințe.
Ce bucătărie preferi?
Toate bucătăriile au farmecul și specificul lor. Eu nu am mâncat ceva care să nu fie bun, asta dacă e bine gătit. Nu am preferințe, încerc doar să adaptez tehnicile de gătit și cantitatea de zahăr și grăsimi la nevoile mele și ale degustătorilor.
Știm că ai rămas în legătură cu mulți dintre participanții la show, ba chiar cu câțiva ai și proiecte de cooking, dintre care unul în curs de derulare, Gourmet-Food.ro. Spune-ne mai multe despre acest proiect, din perspectiva ta.
Gourmet este despre prietenie. Despre oameni pe care îi unește o pasiune comună, care au în comun dorința de a împărtăși și altora idei, sfaturi, experiență. Și care vor să te motiveze să-ți depășești temerile și să faci din gătit o plăcere asumată!
Alături de Andrei Popa și Cristian Paleologu, Oana Chele a pregătit un meniu special de Sărbători, realizat cu ajutorul electrocasnicelor Franke. Rețeta, video de making-of și alte detalii, în curând, pe Frankeblog.ro.
Pe Oana Chele o puteți găsi și pe Instagram, pe pagina de Facebook Ask.Me.About.Food și pe blogul www.gourmet-food.ro.
Lasa un comentariu
You must be logged in to post a comment.