Care este “recolta” ta din toamna aceasta?
A trecut mai bine de jumătate din aceasta toamnă, așa că deja putem să numărăm “recoltele” obținute până acum și să ne bucurăm de ele. Dacă ai rămas în urmă la acest capitol, articolul prezent te va ajuta cu noi idei care să te facă să simți că această toamnă este una bogată și frumoasă cu adevărat.
Să dăm startul recoltelor, nu-i așa?
- Ai fost la cules de struguri?
Poate ai rude la țară care încă se ocupă de cultivarea viței de vie. Sau poate chiar tu te ocupi în curtea casei tale și în luna care tocmai se încheie ți-ai convocat toata familia și câțiva prieteni pentru a culege roadele muncii voastre. Bucuria recoltei, poveștile spuse în timp ce boabele de struguri se rostogoleau în butoaie gata pregătite, câteva melodii care să-ți aducă aminte de copilăria când făceai asta zile în șir alături de bunicii tăi. După analiza recoltei, sigur a urmat procesul de fabricare al vinului. Mustul din pahare, o recompensă bine meritată după atât de multă trudă. Și bineînțeles, finala recoltă este calculată în vedre de vin puse la păstrare pentru iarna aceasta. Poți să împărtășești și cu noi printr-un mesaj și o fotografie care este rezultatul final al culesului de struguri din toamna aceasta. Așteptăm cu nerăbdare!
- Cu ce bunătăți umplem borcanele toamna aceasta?
Cu siguranță deja ți-ai asigurat stocul de bunătăți pe gustul familiei tale pentru iarna care va începe în curând. Castraveți murați, ardei copți, conopidă, gogonele, ardei iuți, salată de vinete și multe alte delicii care să se potrivească la fix cu o friptură de vită într-o seară geroasă din ianuarie. Dar poate te-ai gândit sau iei în considerare pentru anul acesta și ceva preparate mai exotice pe care le poți degusta cu drag alături de familia ta. Câteva idei de murături mai speciale?
Gutui, prune, mere crețești, pepeni mici și dacă tot am vorbit deja mai sus…struguri.
Ingredientele necesare: două gutui mari, trei ciorchini frumoși de struguri negri, două mere, un pepene mic tăiat bucăți, un kilogram de prune, jumătate de litru de apă și jumătate de litru de oțet de vin alb, 500 de grame de zahăr, 200 de grame de miere de albine, un vârf de linguriță de sare, cuișoare.
Spală fructele și pune-le întregi în borcan. Dacă borcanul este mare, pune mai multe fructe. Pune toate ingredientele pentru sirop la fiert. Adaugă cuișoare și când clocotește, toarnă siropul peste fructele din borcan. Sigilează borcanul cu capac. Sunt gata în aproximativ patru săptămâni și pot fi păstrate până la cinci luni.
Tu ce alte idei de murături mai deosebite ai avut toamna aceasta?
- Nu ți-e dor de mirosul unei plăcinte aburinde de dovleac?
Dacă tot am vorbit atât de recolte, hai să facem și un desert delicios, parcă desprins dintr-o toamnă de poveste. Când ai mâncat ultima dată o plăcintă cu dovleac? Doar toamna se numără și dovlecii, nu doar strugurii. Așa că mai jos ai o idee de rețetă a acestui desert de care să te bucuri împreună cu draga ta familie:
Ingrediente necesare:
- aluat: 600 grame făină
- 150 grame zahăr pudră
- 250 grame unt
- 3 ouă
- 1 praf de copt
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 plic zahăr vanilat
- umplutură: 1 kg de dovleac ras
- 200 grame zahăr
- 1 linguriță scorțișoară
- 2 linguri ulei
- 1 galbenuș pentru uns
Prepararea aluatului: Într-un castron mare amestecăm făina cu zahărul pudră zahărul vanilat și praful de copt. Adăugam coaja rasă de lămâie, untul la temperatura camerei și ouăle. Frământăm și la final obținem un aluat moale și puțin lipicios. Il punem la rece învelit în folie alimentară până când preparăm umplutura.
Prepararea umpluturii: Dovleacul îl curățăm de coajă și îl radem pe o răzătoare mare sau folosim blenderul.
Se călește dovleacul la foc mic împreună cu două linguri de ulei. Adăugăm zahărul și scorțișoara. Amestecăm să se topească zahărul și astfel umplutura este gata.
Împărțim aluatul în două parți egale. Între două foi de hârtie pergament întindem aluatul la dimensiunea tăvii în care ne-am propus să coacem plăcinta. Când ajungem cu foaia la dimensiunile tăvii, luăm împreună cu hârtia aluatul și îl așezăm în tavă. Turnăm umplutura pe care o întindem pe toată suprafața tîvii. Cea de a doua jumătate de aluat o întindem la fel între două bucăți de hârtie pergament și o tăiem în fâșii lungi. Așezăm sub forma de grilaj la suprafața plăcintei fâșiile de aluat pe care le ungem cu un galbenuș de ou amestecat cu puțină apă. Coacem placinta în cuptorul încins la 180°C până se rumenește pe deasupra. După răcire, porționăm, pudrăm cu zahăr și servim cu multă dragoste pe toată lumea din jurul nostru.
Așteptăm și impresiile tale despre recoltele din toamna aceasta și chiar să împărtășim împreună cu toată familia Franke România, idei frumoase despre bunătăți pe care le putem prepara cu ocazia acestui sezon!
Lasa un comentariu
You must be logged in to post a comment.