Sărbătoarea Învierii Domnului – Sfintele Paști – reunește familiile, prietenii, în jurul unor preparate culinare delicioase și parcă ne apropie mai mult de cele sfinte, de tradiții și… unii de alții, nu-i așa?
De pe masa îmbrăcată în straie de sărbătoare nelipsite sunt ouăle roșii, ciorba sau friptura de miel, cozonacii, pasca, drobul și vinul roșu. Din rețetele părintești, transmise din generație în generație, noi am ales să îți recomandăm pentru desert o rețetă simplă de pască, de care garantat te vei bucura alături de cei dragi.
Ai nevoie de: timp de preparare și gătit de aproximativ 1 oră și 30 de minute, un șorț de bucătărie, zâmbetul potrivit expediției culinare în care te invităm și – dacă tu alegi – câteva mâini de ajutor. Porțiile rezultate vor fi pentru 8 persoane, cantitatea potrivită pentru a împărți experiența gustului cu familia sau prietenii.
Ingredientele necesare pentru aluat:
350 g făină, 20 g drojdie proaspătă sau 6 g drojdie uscată, 3 gălbenușuri, 50 g zahăr, 100 ml lapte, 50 g unt 80% grăsime, un praf de sare, vanilie, esență de rom, coajă de lămâie, iar pentru decor păstrează separat 1 ou.
Pentru umplutură ai nevoie de:
1 ou, 2 albușuri, 250 g brânză de vaci, 2 linguri de griș, 50 g unt cu min. 80% grăsime, 100 g zahăr tos, 50 g stafide, 50 g smântână grasă, 30 g făină de orez (sau faina albă), un praf de sare, vanilie, coajă de lămâie, 50 g stafide.
Mod de preparare:
Mai întâi se încălzește laptele, se adaugă zahărul, drojdia, untul, brânza, sarea, vanilia și se amestecă bine. Apoi se adaugă treptat făina și se frământă (cât să se omogenizeze) un aluat compact, care se lasă la dospit la temperatură potrivită, până își dublează volumul (aproximativ 30 de minute).
Se scoate aluatul pe o suprafață pudrată cu făină și se împarte în două (o treime pentru bază și două treimi pentru împletitură). Îți recomandăm să împletești cordoane lungi cât circumferința tăvii pentru decorare, ca o coroniță tradițională.
Pentru cremă se separă ouăle, albușurile se bat spumă cu praful de sare , iar restul ingredientelor se amestecă separat, cu grijă, la restul compoziției, obținându-se astfel umplutura. Stafidele, esența de rom și zahărul vanilat vor da un plus de savoare. După turnarea în cavitatea rotundă din aluat și după decorare, pasca se introduce la cuptor, la program de coacere de 180° timp de 20 de minute și încă 10-15 minute la 150°.
Ajutor din partea Franke
Un cuptor foarte potrivit la care să gătești pasca este Franke Crystal Steel, dotat cu o rafinată tehnologie dinamică de gătit – Dynamic Cooking Technology (DCT). Acest cuptor performant vine în ajutorul tău, în această perioadă aglomerată, prin prepararea cu ușurință, în același timp, până la patru feluri de mâncare diferite fără a le amesteca aromele. Astfel, vei economisi timp de calitate, iar iz-ul de sărbătoare va fi îmbogăţit de aroma bucatelor tradiţionale si al aerului de primăvară.
Vă dorim să aveți un Paște fericit și minunat alături de cei pe care îi iubiți!
Lasa un comentariu
You must be logged in to post a comment.