Din ce în ce mai mult se discută despre a avea un stil de viață sănătos. Dacă în anii ’90 exista o invazie în România a consumului în cantități mari de alimente tip fast food, băuturi carbogazoase iar fumatul se promova chiar și prin intermediul publicității, acum lucrurile s-au schimbat clar la 180 de grade. Se vorbește tot mai mult despre o întoarcere la origini și multe persoane deja adoptă un stil vegetarian sau chiar raw vegan. În afară de alimentație și sportul a ajuns o parte importantă din viețile multor persoane, ceea ce clar este o etapă foarte bună. Însă deși pare că un stil de viață sănătos este deja un trend care “contaminează” tot mai multă lume, din păcate definiția nu se aplică de fiecare dată. Am putea spune că mulți dintre noi experimentăm conceptul de “etape de viață mai sănătoase”. Așa cum am știi, am trăit cel puțin o dată încercarea dupa petrecerea de Revelion de a schimba ceva în viața noastră și am sfârșit anul prin a ne promite ca data viitoare vom fi mult mai ambițioși.
Acest articol, așa cum o spunem și din titlu, este despre un stil de viață cu adevărat sănătos, adică o decizie pe mai multe planuri ale vieții asumată în mod responsabil pe termen lung. Pentru că stilul nu este ceva ce astăzi ai și mâine dispare. Ci ar trebui să ajungă să te definească și după perioada de acomodare să te determine să te identifici cu el. Nu discutăm despre diete, nici despre un abonament pe o lună de zile la o sală de fitness, ci vom vorbi despre o viață sănătoasă. De astăzi și sperăm…pentru totdeauna!
1) Alimentația echilibrată
În ecuația unei sănătăți cât mai bune pe parcursul întregii vieți, alimentația are un rol cu adevărat esențial. Alimentale pe care le consumi influențează foarte mult felul cum arăți și de asemenea și felul cum te simți, atât fizic cât și psihic.
Cu siguranță, subiectul este unul foarte vast. Suntem invadați de regimuri și diete care promit rezultate fantastice într-un termen record. Dar un stil alimentar sănătos cu adevărat înseamnă nu doar o cură de slăbire ci a ajunge la o stare de echilibru, moderație și de alegeri potrivite. Pentru a urma acest drum este necesar să respectăm un set de reguli minime cum ar fi:
- Să evităm sau să reducem măcar consumul de alimentate procesate, zahăr, sare și grăsimi. Informează-te atent întotdeauna cu privire la ceea ce conțin alimentele pe care le consumi, de unde provin și care este valoarea lor nutritivă.
- Încearcă să mănânci mai des alimente crude sau fierte. Evită cât mai mult posibile mâncărurile prăjite.
- Ar fi indicat să reduci cât mai mult consumul de alcool și mai ales de băuturi carbogazoase.
- Mărește consumul de apă la doi litri pe zi. O bună hidratare te va ajuta pe termen lung.
2) Condiția fizică
Exercițiile fizice ne ajută să ne menținem în formă întregul sistem cardio vascular, plămânii, să ne dezvoltăm musculatura, să ne menținem articulațiile sănătoase și de asemenea să ardem caloriile în exces.
Nu este de ignorat nici starea de bine pe care ne-o induce o ședință de sport. Efectiv ajungi să te simți comod în pielea ta atât psihic cât și fizic. Studiile au arătat că exercițiile fizice reduc riscul de depresie și categoric cresc stima de sine a fiecărei persoane.
Cât de des ar trebui să faci sport? Indicat ar fi minim 30 de minute în fiecare zi. De asemenea, ar fi perfect dacă pe lângă o plimbare zilnică, am aborda și alte tipuri de exerciții care ne-ar plăcea, cum ar fi: jogging, tenis, înot, ciclism, aerobic.
Cel mai important ar fi să găsești acea activitate fizică ce ți se potrivește și care te poate face fericit și împlinit!
3) Renunță la fumat
Știm cât este de dificil. Și știm că nu e vorba doar despre dependența fizică, ci mai mult de o dependență psihică și chiar îți este teama că lipsa fumatului din viața ta te-ar putea face chiar și mai puțin activ social. De asemenea, suntem siguri că știi faptul că fumatul crește dramatic riscul de apariție a numeroase afecțiuni de sănătate, unele dintre ele chiar fatale.
Nu este deloc ușor să renunți la fumat, însă nu este nici imposibil. Poate ar trebui să începi prin a discuta cu oamenii dragi din jurul tău care au reușit să facă deja acest lucru și te pot îndruma și pe tine!
4) Stresul
Se spune de ceva timp că stresul a devenit boala secolului și chiar factorul din umbră a multor boli ce cauzează chiar decesul oamenilor. Pe lângă starea fizică foarte proastă, starea psihică este cea care ne poate conduce către depresii sau atacuri de panică.
Stresul nu este doar o senzație de moment. Reprezintă o acumulare de factori externi (alimentație, stări tensionate, oboseală prelungită), la care corpul nostru ajunge sa reacționeze printr-o defensivă.
Preia controlul asupra vieții tale și începe reorganizarea timpului tău. Este foarte important să menții un balans echilibrat între viața profesională și viața personală.
Ai un stil de viață sănătos sau îți dorești să ajungi la această performanță? Spune-ne și nouă povestea ta și împărtășește cu noi pașii pe care i-ar urmat pentru reușită!
Lasa un comentariu
You must be logged in to post a comment.