Bucătăria e acolo unde gătești, cureți, mănânci și stai la o cafea, iar acestea sunt primele asemănări între anii 1900 și 2022. Iubitorii de “pastile de design” se pot delecta în cele ce urmează cu o nouă serie Franke disponibilă pe Franke Blog, despre tendințele cu care secolul XX a început și care acum sunt definitorii în bucătăriile de secol XXI.
Să începem cu începutul și cu lucrurile care nu s-au schimbat: necesitatea dulapurilor la o înălțime potrivită, amplasarea frigiderului, aragazului și a chiuvetei într-un triunghi pliabil gătitului și a libertății de mișcare în zonele de gătit. Acestea au rămas aproape la fel, diferența o face gradul de inovație și designul lor.
Culorile prezentului oferă simplitate, iar aspectul de încăpere mai mare se face prin alternanțele de alb, negru sau gri cu materiale lucioase sau tip marmură. Prin comparație, anii 1900 se concentrau pe impactul strident al verdelui, albastrului, bejului sau roșului.
Vă lăsăm să descoperiți mai jos cum au evoluat principalele accesorii ale unei bucătării utilate pentru o familie fericită și… îndestulată.
Cuptoarele, “inima” bucătăriei, dar cu suplimente sănătoase
Într-o bucătărie, cuptoarele sunt importante. Fie că vorbim de cuptoarele cu microunde, cele electrice sau pe gaz, cuptoarele constituie un reper în bucătărie. Dacă anii 1900 ofereau doar posibilitatea de coacere a delicateselor culinare, în zilele noastre, în bucătăria Franke, cuptoarele vin la pachet cu un design modern și oferă spațiu, putând fi amplasate chiar și în blatul mesei.
Alte avantaje? Ușurința din actul de curățare, dar și timpul dedicat acestui proces. Printre funcționalitățile cuptoarelor de generație nouă, din bucătăria Franke, sunt estimarea și programarea prin display LCD, dar și butoane de setare a timpului de gătire. De asemenea, calitatea lor nu se limitează doar la aspect, preț și materialul folosit, ci și la sonorizare. Dacă în trecut deschiderea și închiderea ușii se recunoșteau prin zgomotul care se crea, în prezent, cuptoarele moderne dispun de amortizare, iar impactul lin garantează o durată de viață lungă a produsului.
În bucătăria Franke putem alege și cuptoare multifuncționale, tip smart, care ușurează pregătirea preparatelor.
De la geamuri deschise, la hote performante
Deschiderea geamurilor a fost mereu o soluție când se gătea – din cauza fumului sau pentru simplul fapt că aburii formează condens și dezintegrarea pereților e imposibil de prevenit.
În bucătăria Franke putem beneficia acum de hota în blat cu plită cu inducție integrată, soluția ideală pentru bucătăriile cu suprafețe limitate de gătit. Reciclarea sau evacuarea aerului se face prin filtrul de cărbune, fiind asigurată de tehnologiile inovative și de materialele folosite în construirea acestor electrocasnice.
Esențiale peste ani – chiuvetele integrate armonios, din materiale în continuă evoluție
În ceea ce privește evoluția materiilor prime, putem exemplifica acest aspect la evoluția chiuvetelor. Trecutul ne amintește de fontă și email, des întâlnite în anii 1900. Prezentul însă ne duce la un alt nivel al performanței, cu materiale exclusive, precum fragranitul Franke.
Fonta este un metal greu, atât din punct de vedere al compoziției chimice, cât și din punct de vedere al prelucrării și al esteticului. Emailul este și el un material dur, dificil de integrat în designul actualelor bucătării.
Chiuvetele din fragranit, prezente în bucătăria Franke, oferă un aspect natural, tineresc și nou. Materialul este prelucrat până când suprafața devine fină și strălucitoare. Este compus din nisip de cuarț și rășină acrilică rezistentă și înfățișează un aspect mai elegant și liber.
Pentru Franke nu doar materialele contează, ci și integrarea lor în designul bucătăriilor. Este important dacă sunt sau nu maleabile la intervenții prin noile tehnologii sau dacă folosirea lor este una statică. Seriile Franke integrează astfel de chiuvete, cum sunt cele organizatoare, tip box center, fragranite sau de inox, în temă cu celelalte suprafețe ale produselor electrocasnice.
În completarea lor sunt bateriile, care pot să fie personalizate, cu sau fără filtru de apă, rotație de 360 de grade, setarea apei calde sau reci, care contribuie la economisirea de energie.
Cum rămâne cu răcirea alimentelor? De la frigidere, la combine și congelatoare performante
Secolul XX a încercat să pornească tendințe care mai târziu să prindă contur. De la frigiderele retro cu o paletă diversificată de culori – cele în stilul anilor ’50, cum sunt Smeg – s-a ajuns la combinele frigorifice care se integrează perfect în bucătării. Incorporabile sau nu, variantele disponibile eliberează spațiul de gătit și sunt la îndemână. Cu uși reversibile, decongelare manuală și rafturi cu sertare, produsele incorporabile au devenit o necesitate.
La polul opus sunt congelatoarele. De tip free standing, cu o singură ușă, 4+2 sertare și suporturi pentru cuburi de gheață, au funcționalități diverse. Alarma pentru menținerea ușii deschise, a defecțiunilor sau a creșterii temperaturii, dar și comanda specială pentru a bloca accesul copiilor, sunt caracteristici ce în anii 1900 nu existau. Toate acestea au fost integrate o dată cu trecerea timpului pentru siguranța și prezervarea bucătăriei.
Lasa un comentariu
You must be logged in to post a comment.