Anul Nou este sărbătorit prin obiceiuri diverse şi inedite de diferite popoare, însă peste tot se manifestă credinţa unui nou început şi speranţa unui viitor mai bun, prin aruncarea lucrurilor vechi din casă, aprinderea de artificii sau exprimarea unor dorinţe.
Franke profită de această ocazie pentru a te ajuta să îţi înnoieşti bucătăria şi să intri în noul an aşa cum se cuvine. Utilează-ţi bucătăria cu cele mai inovatoare electrocasnice de la Franke şi obţine o atmosferă de sărbătoare chiar la tine acasă.
Pentru a intra împreună în atmosfera adusă de Anul Nou, vă invităm să faceţi alături de noi înconjurul lumii pentru a descoperi obiceiurile din fiecare regiune:
De la francezi provine termenul „revelion”. În noaptea dintre ani se organizează ospeţe numite Reveillon de Saint Sylvestre. Cu această ocazie, tinerii merg la petreceri somptuoase şi beau multă şampanie.
În unele părţi din Elveţia şi Austria localnicii se costumează pentru a sărbători ajunul zilei de Sfântul Silvestru. Anul 314 este marcat de credința oamenilor că suveranul pontif al acelei perioade, care se numea Silvestru, a capturat un monstru de mare ce va scăpa şi va distruge lumea în anul 1000. Pentru amintirea acelei spaime, oamenii se îmbracă în costume neobişnuite.
În Rusia, oamenii obişnuiesc să bea şampanie la miezul nopţii şi, după ora 12.00, să deschidă uşile şi ferestrele pentru ca noul an să intre în casă.
În Ungaria, oamenii fac din hârtie şi paie o sperietoare de ciori cunoscută ca Jack Straw, simbol al ghinionului din anul care se încheie. Sperietoarea este purtată prin sate şi arsă la miez de noapte.
La greci, Ziua de Anul Nou este dedicată Sfântului Vasile, celebru pentru bunătatea sa. Copiii îşi lasă încălţările lângă şemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la sfântul cel bun. O mâncare tradiţională pentru această sărbătoare este „vassilopitta”, o prăjitură în care este pusă o monedă din argint sau din aur. Cel ce găseşte moneda va avea noroc în anul respectiv.
Cum poți atrage norocul de partea ta
Un obicei spaniol de Anul Nou este să mănânci câte o boabă de strugure la fiecare dintre cele 12 bătăi ale ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea reprezentând dorinţe pentru fiecare lună a anului următor. De asemenea, pentru mirese, noaptea de Anul Nou reprezintă ocazia de a-şi strecura verigheta în cupa de şampanie şi de a ciocni.
Germanii consideră plumbul ca fiind norocos. În noaptea de Anul Nou există obiceiul de a se turna metalul topit într-un vas cu apă. Formele ciudate care se formează pot prezice viitorul. De exemplu, o minge înseamnă noroc în anul care vine, inima simbolizează căsnicie, o ancoră indică nevoia de ajutor, iar o cruce reprezintă moartea cuiva drag.
Obiceiurile sunt multe şi variate, însă cu toţii marcăm intrarea în noul an şi ne bucurăm de acest prilej de sărbătoare, pregătindu-ne pentru noi începuturi. Franke România urează tuturor un An Nou fericit şi îmbelşugat, plin de realizări şi vise îndeplinite!
Lasa un comentariu
You must be logged in to post a comment.