Se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, însă de ce să nu fie și cea mai specială?
Înainte să invoci considerente de timp, află că există alternative extrem de savuroase și ușor de pregătit, care-ți vor oferi atât energie, cât și sațietate. Dovada? Îți este prezentată chiar de chef Jakob Hausmann, pe care îl cunoști de la TVR ori Euforia TV. Chef Hausmann te invită să încerci un deliciu culinar simplu și de efect – ouă poșate în stil benedictin! Așadar, e momentul să-ți pui șorțul și să faci magie în bucătărie!
Ingrediente necesare (4 porții)
Pentru a face această rețetă, vei avea nevoie de 4 ouă proaspete, 2 litri de apă, 200 ml de oțet de vin alb aromatizat cu tarhon, 8 felii de bacon și 4 felii de pâine toast.
Desigur, preparatul este întregit de celebrul sos olandez, care va necesita 100 gr de unt, o ceapă (de preferat eșalot), o lingură de muștar clasic, 50 ml de oțet de vin alb aromatizat cu tarhon, 50 ml de apă, câteva boabe de piper, 2-3 gălbenușuri și un praf de sare.
Secretele unui sos perfect
Începe cu pregătirea unui bain-marie (un vas cu apă care fierbe constant) pentru sosul olandez. Pune untul într-un bol termorezistent, iar apoi introdu-l în bain-marie pentru a se topi. În paralel, toacă ceapa și las-o la prăjit într-o tigaie cu unt, până când capătă un aspect sticlos. Adaugă și boabele de piper, pentru a-și elibera aromele. Dacă ceapa e gata, stinge totul cu oțet de vin și apă, după care lasă compoziția la fiert pentru ca lichidul să se reducă la jumătate.
Strecoară zeama obținută, toarn-o într-un bol din metal alături de gălbenușuri, sare și piper, iar după amestecă-le bine. Plasează vasul în bain-marie, omogenizând constant, până obții o consistență spumoasă. Untul topit se adaugă treptat, în cantități mici, amestecând constant. Când sosul este gata, acesta se menține acoperit, la cald, în cuptor cu focul stins.
Care sunt pașii următori?
Continuă rețeta prăjind crocant feliile de bacon și păstrându-le la cald, în cuptor (la 60°C). Odată finalizată această etapă, te poți concentra pe ouăle în stil benedictin.
Sparge ouăle cu grijă într-o ceașcă, fiecare separat, asigurându-te că gălbenușul rămâne intact. Adaugă oțetul de vin în apă, pentru a preveni destrămarea în timpul fierberii, creează cu ajutorul unei linguri un mic vârtej, iar apoi pune ouăle pe rând. Lasă-le la fiert aproximativ 4 minute, până când se coagulează complet și capătă o culoare opalescentă, trăgând în acest interval albușul peste gălbenuș, pentru a obține o formă frumoasă. Scoate-le din apă și lasă-le pe o hârtie absorbantă după ce s-au gătit.
Punctul culminant – servirea
Pentru servire, este nevoie să prăjești feliile de pâine. O poți face cu ajutorul unui toaster sau al unei tigai încinse și puțin unt.
Ulterior, plasează deasupra fiecărei felii niște bacon, alături de un ou poșat. Scoate sosul olandez din cuptor și completează-l cu niște muștar clasic. Acum este gata să fie turnat peste preparat și asezonat cu niște piper proaspăt râșnit.
Noi îți urăm poftă bună și mult spor în bucătărie! Nu uita că pe frankemagazinonline.ro te așteaptă o diversitate de electrocasnice inovatoare, capabile să-ți transforme considerabil întregul mediu pentru gătit!
Lasa un comentariu
You must be logged in to post a comment.