Se apropie Sărbătorile și în fiecare cămin apar “semnalele”: liste de cumpărături, planuri pentru masa de Crăciun, alături de familie și prieteni, forfota specifică ultimei luni din an.
Noi vă propunem să luați o pauză de la acest iureș și să vă delectați cu un interviu plin de savoare. Astăzi vi-l prezentăm pe Andrei Popa, unul dintre participanții la ediția de anul acesta a MasterChef România, concurs în care s-au folosit și electrocasnice Franke. Veți descoperi un tânăr bucătar, mai serios și dedicat decât l-ar recomanda vârsta din buletin (doar 24 de ani!), pasionat, capabil și dornic de “experimente” care să-l propulseze pe noi culmi… culinare.
Andrei, ești unul dintre concurenții Top 10 MasterChef România 2019 – și printre cei mai tineri participanți, de altfel – renumit printre colegii tăi pentru faptul că “te complici în farfurie”. În ideea asta, a fost complicată decizia de a participa la show?
Am fost înscris la insistențele unui prieten. Pot spune că a fost foarte complicat să îmi confirm participarea ulterior, dându-mi seama că trebuie să ies cu totul din zona de confort pentru acest proiect. O mulțime de oameni noi, mult stres, multă presiune și expunere. Am ales totuși să nu renunț și să-mi asum decizia de a participa până la capăt – și, sincer, ma bucur tare mult de ce s-a întâmplat și de cum a ieșit acest proiect.
Hai să lămurim și afirmația asta, cu complicațiile din farfurie. De ce să nu joci la sigur versus de ce să te complici, să te autodepășești? Tu ce fel de om ești, spre care dintre cele două opțiuni gravitezi și în ce context?
Mereu m-am complicat, recunosc – pentru că, una peste alta, asta reprezint eu ca om, sunt o persoană complexă, care găsește cu greu soluții simple. Conștientizez că de multe ori îmi pun piedici singur, dar ăsta este mecanismul meu de funcționare, cu bune și cu rele. Fiind vorba de MasterChef, evident că am vrut să impresionez. De fiecare dată mă gândeam la anumite idei de preparate drept “cum ar ieși dacă” și, fie că au fost apreciate ulterior sau nu, am fost mândru de acestea și de farfuriile mele. Consider că mi-am demonstrat valoarea și că m-am autodepășit.
Că vrei, că nu vrei, odată lansat în eter, ai devenit un exponent al generației tale, iar alegerea ta de a-ți dori să lucrezi într-o bucătărie profesională îi poate influența și pe alții. Să lucrezi într-o bucătărie profesională e în vogă, e la modă sau ține de alte considerente personale? Dă-ne, puțintel, din casă.
Eu sunt genul de persoană care strălucește sub presiune, iar bucătăria este un mediu cu un nivel de stres foarte mare și provocari constante. Mie nu mi se pare că a lucra în bucătărie a devenit la modă, dimpotrivă, aud multe plângeri că ducem lipsă în România de bucătari pasionați. Să fii bucătar poate că nu e așa greu, dar să fii bucătar care lucrează din pasiune, este. M-aș bucura să știu că prezența mea în concurs a avut o influență pozitivă asupra generației încă tinere din România. În sensul acesta, aș acorda cu plăcere un sfat oricui, oricând mi s-ar cere.
Ce gătești cu cea mai mare plăcere?
Pentru mine, ca să îmi satisfac foamea – mărturisesc că adesea nu gătesc nimic special. Cea mai mare plăcere și interes le am când am musafiri. Mâncarea adună oamenii împreună și vreau să fac parte din acest concept.
Ai vreo temere în bucătărie?
Singura temere în bucătărie ar fi să greșesc un preparat. Sunt foarte critic – mai ales cu mine însumi. Mi-ar părea rău să știu că am investit materie primă, energie și timp într-un preparat pe care să îl greșesc.
Ce ai gătit cel mai des?
Paste și risotto. Sunt preparate relativ simple, dar cu un impact mare de savoare.
Dar cel mai rar?
Cel mai rar gătesc deserturi. Nu mă înțeleg prea bine cu aluaturile și nu sunt tocmai un împătimit al dulciurilor. Dacă pot rezolva foamea de dulce cu un fruct, sunt mulțumit.
Ce stil culinar preferi?
Cu siguranță optez pentru bucătăria franțuzească. Cuprinde foarte multe tehnici de gătit pe care le poți utiliza în diverse rețete, atât ca amator, cât și ca profesionist.
Ce nu ai putea găti niciodată?
Nu cred că există vreun preparat pe care nu l-aș putea găti. Mi-ar fi dificil cu unele, asta este clar, dar m-aș descurca. Pe moment, dacă e să mă gândesc la preparatul care mi-ar aduce mari dificultăți, aș opta pentru sushi.
După MasterChef, în ce proiecte ești implicat?
Mi s-a oferit șansa să fac parte din proiectul Gourmet-Food.ro, alături de 2 foști concurenti și mi-a plăcut conceptul de la bun început. Ne dorim să aducem publicului ce ne urmărește ideile noastre proprii, rețete abordabile de către oamenii din fața laptopului ori ecranului de telefon, fără mulți bani investiți sau calificări în bucătărie. Cu ajutoare de nădejde însă, precum sunt cele de la Franke.
În plus, am primit o ofertă de a deschide bucătăria unui nou bistro, Parol Art Concept Bistrot, proiect în care îmi canalizez mare parte din inspirație.
În paralel, vreau să rămân activ în mediul online, să arăt lumii că oricine poate să dea o alură modernistă, chiar în bucătăria de acasă, preparatelor care la prima vedere sunt banale ochiului.
Alături de Oana Chele și Cristian Paleologu, Andrei Popa a pregătit un meniu special de Sărbători, realizat cu ajutorul electrocasnicelor Franke. Rețeta, video de making-of și alte detalii, în curând, pe Frankeblog.ro.
Pe Andrei Popa, îl puteți găsi și pe Instagram și pe blogul www.gourmet-food.ro.
Lasa un comentariu
You must be logged in to post a comment.