Ingrediente:
- 500 g faină superioară
- 250 ml lapte
- 60 ml ulei
- 80 g zahăr
- 25 g drojdie proaspătă
- un ou
- un gălbenuș de ou (opțional)
- o lingură unt
Umplutura:
- cremă de alune
- nucă
- alune de pădure
- caju
- stafide
- rahat
- cacao
Mod de preparare:
Se amestecă laptele ușor călduț cu drojdia, zahărul, uleiul și oul, după care se adaugă făina și se începe frământarea aluatului, până veți obtine un aluat elastic și ușor lipicios.
Se adună tot aluatul în mijlocul vasului, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la dospit aproximativ o oră, până își dublează volumul.
Mai aveți nevoie de două-trei linguri de făină, pentru manevrarea aluatului pe blatul de lucru.
Se tapetează suprafața cu faină, se întinde bine aluatul și se taie în trei bucati (vezi poze în galerie). După aceasta, se adaugă crema de alune și mixul de nuci, alune și caju, pe fiecare fâșie de aluat, urmând să se împacheteze fâșiile (vezi poze în galerie). Se împletesc cu grijă, astfel încât să nu se desfacă.
Se pregătește o formă termorezistentă sau o tavă, se tapetează cu unt și se așează cozonacul. Mai apoi, se unge cu gălbenușul de ou (opțional) și se dă pentru 30 minute în cuptorul preîncălzit, la 180 grade Celsius.
Pentru umplutură, puteți opta pentru alte ingrediente, în funcție de preferințe! Puteți pune rahat, cacao, stafide, mac, nuci etc.
Este un cozonac simplu și rapid, dar extrem de pufos și delicios! Am încercat să vă explicăm rețeta pas cu pas și în galeria foto.
Poftă bună!
Mai multe rețete găsiți AICI, dar și pe pagina partenerilor noștri de la Cooking at Home.
Dacă ți-a făcut plăcere să citești acest articol, te-ar mai putea interesa și:
Lasa un comentariu
You must be logged in to post a comment.