Dacă e toamnă, e despre arome îmbietoare în bucătărie și gospodine care pregătesc de zor bunătăți pentru sezonul rece. Această competiție neoficială a gustului aduce în atenție, pe lângă rețetele păstrate cu grijă de generații întregi, dorința de eficiență. Iar dacă ai avut vreodată impresia că spațiul devine insuficient pe măsură ce gătești, înseamnă că știi exact la ce ne referim.
Pentru a-ți oferi o mână de ajutor, echipa Franke îți propune un articol cu cele mai populare preparate ale momentului, alături de câteva sugestii de echipamente care-ți vor face treaba mai ușoară. Să începem cu…
Zacusca de vinete
Pentru prepararea ei ai nevoie de vinete (3 kg), ardei capia (1,5 kg), ceapă (1,5 kg), suc de roșii (1,5 l), un morcov, câțiva căței de usturoi, jumătate de litru de ulei, două frunze de dafin, sare și piper. Care e secretul gustului ce trezește amintiri din copilărie? Modul în care sunt coapte legumele. Din fericire, există alternative pentru clasicul grătar la care poate nu ai acces, precum unele cuptoare Franke, cu funcție de grill inclusă.
Coace ardeii și vinetele, curăță-le de coajă și semințe, iar apoi toacă-le. Între timp, poți pune ceapa la călit, adăugând ulterior morcovul ras și legumele deja pregătite. După ce observi că ai o compoziție bine pătrunsă, poți pune sucul de roșii și lăsa la fiert până când scade. Nu uita să amesteci constant, pentru ca zacusca să nu se lipească de pereții vasului. În final, asezonează în funcție de preferințe și pune totul în borcane.
Gemul de prune
Nelipsit din proviziile de iarnă, acest gem este făcut din: prune (aproximativ 2 kg), zahăr (500 g), o lămâie și vanilie.
Este necesar să speli prunele și să le scoți sâmburii. Mai apoi, taie cubulețe o parte din cantitate, iar pe cealaltă toac-o cu ajutorul unui robot. Pune totul la fiert într-o oală spațioasă, acoperită cu un capac. Amestecă din 10 în 10 minute până când vezi că a scăzut compoziția. Ți-ar fi utilă o plită cu inducție din Gama Smart, întrucât are timer și reglare progresivă a temperaturii, pentru control deplin.
Dacă gemul tău deja a devenit vâscos, adaugă zahărul, puțină zeamă și coajă de lămâie, dar și vanilie pentru aromă. Omogenizează constant ingredientele, pentru a nu arde gemul. În nici măcar trei ore ar trebui să te bucuri de acest desert!
Tocana de dovleac
Nu puteam să nu includem și un preparat ce se consumă proaspăt, cu vedeta sezonului – dovleacul – în prim plan. Această tocană are se prepară din dovleac (1 kg), un morcov, 2 cartofi dulci, o ceapă, câțiva căței de usturoi, apă (500 ml), puțin ulei, sare, piper și curry.
Începe prin a spăla și tăia cubulețe toate legumele (un sistem All-In te-ar ajuta să-ți păstrezi zona de lucru curată și organizată). Călește ceapa și usturoiul, pune peste dovleacul și cartofii, iar apoi adaugă apa. Condimentează și lasă totul la fiert câteva minute. Între timp, poți porni hota, pentru a te feri de nădușeală sau mirosuri intense. Pune tocana la cuptor pentru aproximativ 45 de minute si ai terminat!
Sperăm că ți-au plăcut recomandările noastre. Bucură-te din plin de gustul toamnei, descoperă rețete inedite și prepară-le în stilul tău! În magazinul online Franke găsești echipamentele de care ai nevoie.
Lasa un comentariu
You must be logged in to post a comment.